Actualitatea ambasadei

Comunicat important al Ambasadei în perspectiva pregătirilor pentru organizarea următoarelor evenimente electorale

În contextul adoptării, de către Parlamentul României, a noului Cod electoral, care conține prevederi pentru îmbunătățirea organizării proceselor electorale din străinătate, Ambasada României în Irlanda deschide, prin acest comunicat, seria de anunțuri informative pe tema alegerilor și lansează, totodată, un apel de sprijin către comunitatea de români care au domiciliul sau reședința în Irlanda și doresc să își exprime dreptul de vot la următoarele evenimente electorale, în condiții civilizate.

Ambasada a luat notă de solicitările recente, exprimate de către membri ai comunității românești din Irlanda, și va sprijini, cu prioritate, propunerea de înființare a unui număr adecvat de secții de votare pe teritoriul irlandez, număr care să corespundă interesului pentru participarea la vot din partea românilor din Irlanda.   

Pe această cale, Ambasada informează pe toți membrii comunității românești că, pentru înființarea unui număr mare de secții, va fi nevoie de voluntari care să se înscrie în Corpul experților electorali, din cadrul cărora Autoritatea Electorală Permanentă va desemna președinții, locțiitorii și membrii Birourilor Sectiilor de votare. Astfel, va fi necesar ca un număr cât mai mare de cetățeni români cu drept de vot, având domiciliul sau reședința în Irlanda, să înceapă, cât mai repede, procedurile de formare ca experți electorali, urmând instrucțiunile Autorității Electorale Permanente la următorul link:

https://www.registrulelectoral.ro/upload/public/FormulareCereri/Cerere-admitere-examen-CEE-strainatate.pdf.

In plan organizatoric, Ambasada a demarat deja procesul de identificare a spațiilor de votare disponibile pentru alegerile prezidențiale (în Dublin, deocamdată), luând în calcul datele avansate de președintele Autorității Electorale Permanente (10 noiembrie – turul 1 și 24 noiembrie – turul 2).

După promulgarea noului Cod electoral de către Președintele României și pe măsură ce vor fi comunicate instrucțiuni din partea Autorității Electorale Permanente, Ambasada va reveni cu alte detalii.

Ambasada folosește acest prilej pentru a mulțumi tuturor celor care s-au implicat până în pezent în identificarea unor soluții de îmbunătățire a organizării și desfășurării proceselor electorale din Irlanda, inclusiv prin transmiterea de propuneri concrete către factorii decizionali din România.

De asemenea, misiunea diplomatică de la Dublin adresează rugămintea ca acest comunicat să fie preluat și transmis, de către cei care îl citesc, prin toate mijloacele de socializare, în cadrul grupurilor din care fac parte, astfel încât să fie cunoscut de cât mai mulți dintre membrii comunității românești din Irlanda, pentru o mai bună organizare a alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din Irlanda.

Anunț al Ambasadei României în Irlanda

01.08.2019

Ambasada Romaniei la Dublin informează cetățenii români din Irlanda interesați de procesele electorale…

Deschiderea posibilității de înregistrare a cetățenilor români din străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

28.07.2019

Ambasada României la Dublin informează că, în urma modificării cadrului juridic din România privind…

Intrevedere a ambasadorului Romaniei cu doamna Larisa Miculet, insarcinatul cu afaceri a.i. al Republicii Moldova (26 iulie 2019)

26.07.2019

Ambasadorul Romaniei la Dublin, doamna Manuela Breazu, a primit, la 26 iulie a.c., vizita la Ambasada a…