Actualitatea ambasadei

Deschiderea posibilității de înregistrare a cetățenilor români din străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

Ambasada României la Dublin informează că, în urma modificării cadrului juridic din România privind alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, vor fi aplicate o serie de măsuri pentru îmbunătățirea accesului la vot al alegătorilor români aflați în străinătate. Aceste modificări pot fi consultate la http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr329_19.pdf.

Printre principalele prevederi legale de facilitare a votului cetățenilor români din străinătate se numără și următoarele:

Astfel, în baza înscrierii on-line, alegătorii vor primi documentele aferente ambelor tururi de scrutin pentru alegerea Președintelui României, putând opta pentru transmiterea plicurilor în țară sau la sediul Ambasadei. Ambasada își exprimă încrederea că cei mai mulți dintre românii stabiliți în Irlanda vor alege să voteze prin corespondență, facilitate legislativă prevăzută tocmai pentru cei care doresc să evite deplasarea la o secție de votare și o eventuală așteptare pentru a vota.

 

  • Crearea Registrului electoral pentru alegătorii din străinătate.  Cetățenii cu drept de vot care nu doresc să voteze prin corespondență și preferă votul prin prezentarea la o secție de votare, vor urma instrucțiunile de la acest link al Autorității Electorale Permanente: http://www.votstrainatate.ro/ (https://www.votstrainatate.ro/VotLaSectie).

Astfel, în baza înscrierii on-line, cetățenii români din străinătate vor contribui la eliminarea listelor suplimentare, ceea ce va scurta substanțial timpul necesar procesării voturilor. În plus, înscrierea în Registrul electoral pentru alegătorii din străinătate va contribui la determinarea mai exactă a prezenței românești pe teritoriul irlandez, cu implicații evidente asupra necesarului de secții de votare.

 

Ambasada încurajează cetățenii români din Irlanda să dea curs acestor posibilități de înregistrare, care nu numai că reprezintă facilități semnificative pentru votarea în străinătate, dar dau și indicații asupra interesului de a vota, cu impact direct asupra numărului și situării secțiilor de votare și, implicit, asupra desfășurării, în cele mai bune condiții, a procesului electoral.

Comunicat referitor la organizarea alegerilor prezidențiale în Irlanda

11.10.2019

În continuarea comunicatelor anterioare pe tema organizării alegerilor prezidențiale din luna noiembrie…

Participarea Ambasadorului României la un seminar de informare pe teme medicale pentru românii din Dublin (6 octombrie 2019)

08.10.2019

Doamna Manuela Breazu, Ambasadorul României în Irlanda, a participat, la 6 octombrie 2019, la un seminar de …

Participarea Ambasadorului României la ediția din 2019 a Festivalului Internațional de Scurtmetraje și Muzică de la Dublin (4-6 octombrie 2019)

08.10.2019

In perioada 4-6 octombrie 2019, a avut loc, la Dublin, o nouă ediție a Festivalului Internațional de…