Actualitatea ambasadei

Vizita la Dublin a doamnei Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (13 -15 septembrie 2019)

https://dublin.mae.ro/node/1781

 

In perioada 13-15 septembrie 2019, doamna Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), a efectuat o vizită la Dublin. Deplasarea a avut loc la invitația Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, a Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Române din Irlanda și a Asociației tinerilor ortodocși NEPSIS Irlanda, pentru participarea la Festivalul de tradiții românești al NEPSIS (proiect finanțat de către MRP, în cadrul programului cultural ”Constantin Brâncuși”, și susținut de Ambasada României la Dublin), precum și pentru contacte cu membri ai comunității române din Capitala irlandeză.

Festivalul NEPSIS a marcat, totodată, sărbătorirea, în 2019, de către Patriarhia Română, a ”Anului Omagial al Satului Românesc”.

In cadrul vizitei, la 14 septembrie 2019, doamna secretar de stat Lilla Boglarka Debelka a participat la programul Festivalului NEPSIS, care a avut loc la Centrul Misionar Cultural ”Sf. Ioan Botezătorul”, cu următoarele repere principale:

  • Liturghia Arhierească, oficiată de PS pr. Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și un sobor de preoți reprezentând parohiile Bisericii Ortodoxe Române din Irlanda și Irlanda de Nord, cu ocazia Hramului Parohiei ”Înălțarea Sfintei Cruci”.
  • Deschiderea oficială a Festivalului NEPSIS. In expunerea sa, reprezentantul conducerii MRP a subliniat importanța aparte, în contextul strădaniilor de păstrare a tradițiilor românești de către comunitățile din afara granițelor țării, a unor manifestări speciale, ca cea de la Dublin, pentru realizarea căreia a adresat felicitări din partea MRP. A evidențiat sprijinul constant al MRP pentru astfel de demersuri (sprijin materializat și prin sesiunile de finanțare a proiectelor primite din partea comunităților de români) și a arătat că fiecare dintre românii care contribuie la aceste eforturi admirabile este un veritabil ambasador al României. Din partea misiunii diplomatice, doamna Florina Sava, însărcinatul cu afaceri a.i. a reiterat susținerea permanentă a Ambasadei pentru proiectele comunității române și a felicitat organizatorii și participanții la festival.
  • Prezentarea filmului documentar ”Maria, doamnă a toată Ungrovlahia”, portret de mare sensibilitate al soției domnitorului Constantin Brâncoveanu, doamna Maria, cu participarea realizatoarei, doamna Iuliana Mateescu, președintele Asociației ”Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”. Vizionarea documentarului a fost urmată de un dialog al participanților cu realizatoarea acestuia, moderat de pr. Cristian Nistor, coordonator NEPSIS Irlanda.
  • Atelier de olărit cu meșterii populari Daniela și Daniel Leș, de la ”Casa Olarului” din Baia Sprie, Maramureș.

In continuarea programului vizitei în Irlanda, la 15 septembrie a.c., doamna secretar de stat Lilla Boglarka Debelka a participat, la invitația pr. Călin Florea, Protopopul Bisericii Ortodoxe Române din Irlanda, la Liturghia Arhierească oficiată, la Biserica Ortodoxă Română ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Dublin, de către PS pr. Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și un sobor de preoți.

Atât participarea la Festivalul NEPSIS, cât și prezența în rândul participanților la Liturghia Arhierească de la Biserica Ortodoxă Română ”Înălțarea Sfintei Cruci” au prilejuit reprezentantului MRP contacte numeroase cu reprezentanți ai clerului ortodox, ai mediului asociativ, cu numeroși membri ai comunității române din Irlanda.

 

      galerie foto