Actualitatea ambasadei

Comunicat referitor la organizarea alegerilor prezidențiale în Irlanda

În continuarea comunicatelor anterioare pe tema organizării alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019, Ambasada României la Dublin  dorește să îi informeze pe cetățenii români din Irlanda în legătură cu progresele înregistrate pentru identificarea unor spații necesare funcționării secțiilor de votare și pregătirea tuturor detaliilor în vederea bunei desfășurări a procesului electoral.

Astfel, ca urmare a numeroaselor consultări avute cu reprezentanți ai comunității române din Irlanda, Ambasada a propus Autorității Electorale Permenente înființarea unui număr de 16 secții de votare pe întreg teritoriul Irlandei.

Dintre acestea, la Dublin au fost propuse 10 secții de votare, toate urmând a fi amplasate în același perimetru, situat în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase locații din Dublin, care îndeplinește toate condițiile pentru desfășurarea procesului electoral, și anume Royal Dublin Society (Centru expozitional RDS)

În plus, a fost propusă organizarea a altor 6 secții de votare în afara capitalei irlandeze, câte una în fiecare dintre principalele orașe care concentrează însemnate comunități românești:  Cork, Drogheda, Galway, Kilkenny, Limerick și Waterford.

Ambasada a pledat constant pentru constituirea unui număr cât mai mare de secții de votare, astfel încât să  fie garantată exercitarea votului de către toți cei  care vor dori să o facă.  Astfel, numărul secțiilor de votare ce vor fi constituite pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019 este considerabil mai mare decât la precedentele scrutinuri electorale.

Ambasada reamintește pe această cale că numai 1333  de cetățeni români din Irlanda s-au înscris pe listele Autorității Electorale Permanente pentru exercitarea dreptului de vot la secție (https://www.votstrainatate.ro/VotLaSectie/Statistica), ceea ce ar fi condus la constituirea a doar două secții – una la Dublin și una la Limerick (potrivit hărții de distribuție a cererilor de vot http://gis.registrulelectoral.ro:8080/CereriVotSectie ).

Totodata, numărul cetățenilor din Irlanda înregistrați pentru votul prin corespondență este de 869 (https://www.votstrainatate.ro/VotCorespondenta/Statistica).

Ambasada dorește să mulțumească, și pe această cale, tuturor românilor din Irlanda care au sprijinit și continuă să sprijine în mod direct constituirea viitoarelor secții de votare.

Ambasada va reveni cu numerotarea si adresele secțiilor de votare, după aprobarea acestora de către Autoritatea Electorală Permanentă, precum și cu alte detalii, pe măsură ce acestea vor fi comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă și de Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare în Străinătate.

În acest context, reamintim că votarea se va desfășura potrivit următorului program:

TURUL 1

  • Vineri, 8 noiembrie 2019 – votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
  • Sâmbătă, 9 noiembrie 2019 - votarea începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
  • Duminică, 10 noiembrie 2019 - votarea începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00

TURUL 2

  • Vineri, 22 noiembrie 2019 – votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
  • Sâmbătă, 23 noiembrie 2019 - votarea începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
  • Duminică, 24 noiembrie 2019 - votarea începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00.