Prima pagină

Date generale

 

Informaţii generale

Denumire oficială: Irlanda (Éire, Ireland).

Capitala şi principalele oraşe: Dublin (capitala), Cork, Limerick, Galway.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: insulă în NV Europei, suprafaţă totală 84.421 Km2, din care Irlanda de Nord (aparţine Marii Britanii) ocupă 14.139 km2. Din punct de vedere administrativ, Irlanda este împărţită în 26 districte.

Populaţie (2016): 4.757.976 (Irish Central Statistics Office)

Limbi oficiale: irlandeză (Gaelic), engleză, (ambele oficiale)

Ziua Naţională: Ziua Sf. Patrick (17 martie).

Moneda naţională: Euro (a înlocuit lira irlandeză, din ianuarie 2001)

Prefix telefonic internaţional: + 353

Scurt istoric: În perioada Evului Mediu, teritoriul irlandez a fost permanent marcat de conflicte religioase şi războaie cu Coroana britanică.  În anul 1801 Irlanda este declarată, în mod oficial, parte a Regatului Unit. În cursul secolului XIX şi începutul secolului XX mişcările pentru independenţă au luat amploare, conducând la crearea în 1922, a Statului Liber Irlandez, care în 1949 devine republică şi părăseşte Commonwhealth-ul. Irlanda este stat membru EU, ONU şi OSCE, dar nu este membru NATO.

 

Informaţii politice

Forma de guvernământ: Republică (democraţie parlamentară); Constituţia a fost adoptată în 1937.

Şeful statului: preşedinte, ales prin vot direct, mandat de 7 ani: Michael Daniel Higgins (noiembrie 2011)

Situaţia politică internă: La 26 februarie 2016, în Irlanda au avut loc alegeri legislative, care au adus la guvernare o coaliţie minoritară, formată din Fine Gael (partid de centru) şi Independenți.

Parlamentul: Conform prevederilor constituționale, Parlamentul irlandez este format din Camera Deputaților (158)  ai cărei membri au fost aleși prin vot direct la 26 februarie 2016, și Senat, ai cărui membri (60) sunt aleși în maxim 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului de către Președinte. Senatorii nu sunt aleși direct, ci printr-un proces complex, implicând mai multe metode: 11 sunt desemnați de prim-ministru, 6 sunt aleși de universități, iar restul de 43 de către anumite Paneluri Vocaționale.

Rezultatele scrutinului din februarie 2016 au fost: Fine Gael -  50 deputați; Fianna Fail – 44 deputați; Sinn Fein - 23 deputați; Partidul Laburist – 7 deputați; Alianța Anti-Austerity - People Before Profit - 6 deputați; Independent Alliance - 6 deputați; Partidul Social-democrat - 3 deputați; Partidul Social-Democrat – 3 deputați; Partidul Ecologist - 2 deputați; Independenți – 17 deputați.

Legături către principalele site-uri oficiale

 

Profil socio-economic

Deşi evoluţia sa economică a fost puternic afectată de criza bancară internă şi de evoluţiile de pe principalele pieţe externe, Irlanda se numără, în continuare, printre cele mai competitive 10 economii din lume. Aproximativ 1240 de companii străine au ales să îşi stabilească afacerile în Irlanda: SUA (47%), Germania (14%), Marea Britanie (11 %), alte ţări europene (20%), Asia-Pacific (4%), alte ţări (4%), fiind generate peste 135.000 de locuri de muncă. Principala sursă de investiţii străine o reprezintă firmele americane. În 2004, Irlanda a devenit principalul exportator mondial de software, depăşind SUA. Principalele companii care au ales Irlanda drept sediu pentru investiţii sunt Google, Apple, Facebook, Wyeth Research, AXA Insurance, Amazon, Yahoo şi Siemens, Microsoft, Dell, Pfizer, Citigroup, Palm etc. Investiţiile străine sunt dispersate pe teritoriul întregii ţări (46 din 71 de proiecte de investiţii străine sunt localizate în afara Dublin-ului).

Produsul Intern Brut: 179.316 miliarde €  - la sfârşitul lui 2014 (agricultură 5%, industrie 46%, servicii 49%)

Inflaţia: 0.586 % (media 2014)

Creștere economică: 3.6 %

Şomaj: 11,2% (decembrie 2014)

Principalele ramuri industriale: industria constructoare de maşini şi echipamente, informatica, chimie, agricultură şi industria alimentară.

Principalii parteneri comerciali: Marea Britanie, SUA, alte state membre UE.

 

Afaceri europene:

Membră din 1973 când a aderat la Comunitatea Economică Europeană, Irlanda are o vastă experienţă de acţiune în UE. Irlanda nu este stat membru al Spaţiului Schengen, fiind parte a Zonei comune de călătorie cu Marea Britanie.

Domenii de interes pentru Irlanda în cadrul UE: competitivitatea, politica de coeziune, politica agricolă, cooperarea pentru dezvoltare, drepturile omului.

 

Reprezentarea în instituţiile europene

  • Consiliu: 7 voturi 
  • Parlament European: 11 europarlamentari 
  • Comitetul Regiunilor:  9 reprezentanţi
  • Comitetul Economic şi Social: 9 reprezentanţi

 

Relaţii internaţionale:

Irlanda promovează o politică externă în favoarea respectului pentru statul de drept și al acordurilor internaționale, pronunțându-se pentru rezolvarea pe cale paşnică a disputelor. Această atitudine este determinată de consideraţia că instabilitatea din oricare regiune a globului poate însemna o ameninţare directă la securitatea şi stabilitatea internaţională.

Irlanda acordă o mare atenţie problemelor globale precum sărăcia, încălcarea drepturilor omului, degradarea mediului şi schimbările climatice, pandemiile de tip HIV, traficul cu fiinţe umane şi traficul de droguri. Probleme particulare care necesită soluţii internaţionale sunt considerate terorismul internaţional şi proliferarea armelor de distrugere în masă.

Irlanda este stat membru al ONU, OSCE, OCDE, nu este membru al NATO.